The volumetric and monolithic basic principle was emphasised by the exclusive usage of the white exterior rendering. The main focus lies therefore on the exterior’s elementary colour and the slight nuances achieved by the aggregates in the plaster.
— Frank Oberlerchner, Pedevilla Architects.

The off-white monolithic form of House at Mill Creek appears as object set within and against the landscape. At different proximities, the building reveals itself differently: the triangulated plan, the carefully located square windows set deep and black in the facades, and the subtle depth of texture to the external render. The facade comes alive as light moves across it, echoing the textural density of the forest-clad mountains behind. 

The house reminds us of the mountains, but perhaps more-so of other familiar architectures of the area. The gable roof, articulated eave, and rendered form express known ways of making and being in this landscape, each slightly reconfigured to bring us a composition which warms us with its clarity and sense of the new.